Ontwikkeling

Waarom duurzaamheid belangrijk is

Het woord duurzaam komt zo vaak voorbij dat je bijna vergeet wat het eigenlijk betekent. In de kern is duurzame ontwikkeling iets dat de behoeften van de huidige generaties voorziet, zonder behoeften van volgende generaties in moeilijkheden te brengen. Het is één van de belangrijke redenen om groen te leven. Zodat ook kinderen en kleinkinderen nog van de aarde kunnen genieten en wat het te bieden heeft.

Groene-aardeDuurzaamheid komt voor in bijna alles. Economie, politiek, dagelijks leven. Mobiliteit is slechts een onderdeel, maar wel een belangrijke. Als we ons groener gaan voortbewegen, hebben generaties na ons daar profijt van. De lucht wordt schoner (geen smog op warme dagen), er is meer ruimte voor groen om te groeien en andere positieve gevolgen zijn een betere bereikbaarheid en meer veiligheid.

Een wat enger beeld. Als de bevolkingsgroei zo doorgaat, zijn er in 2050 ongeveer 9 tot 12 miljard mensen op aarde. Deze mensen hebben ruimte nodig, maar ook voedsel en energie. Als we niet duurzaam gaan leven, kunnen de fossiele brandstoffen wel eens sneller opraken dan ons lief is. En dan moeten we toch alternatieve manieren van energiewinning hebben bedacht. Tot die tijd is het zaak om zo duurzaam mogelijk te leven. Er zijn verschillende uiteenzettingen en documentaires, zoals Al Gore’s An Inconvenient Truth, die wijst op wat ons te wachten staat, wanneer we onze manier van leven niet veranderen. En met overstromingen, ontbossingen en luchtvervuiling is dat geen rooskleurige toekomst.

[Video] An Inconvenient Truth trailer