Milieu

Reizen kan milieuvriendelijker!

Misschien merk je er nog weinig van, maar luchtvervuiling in Nederland is een probleem. Volgens een rapport van Natuur en Milieu uit 2011 hoort ons land zelfs bij de meest vervuilde landen van Europa. De meeste vervuiling komt van uitlaatgassen uit het vervoer. Daar valt dus nog een hoop te winnen.

531753_1Er bestaat een schone manier van vervoer. Natuurlijk is fietsen en lopen het minst schadelijk voor het milieu, maar met heel lange afstanden is dat wat minder praktisch. Daarom zijn er wat alternatieven.

Met de auto naar het werk, met zijn allen in de spits, dat vervuilt enorm. Het scheelt daarom al om buiten de spitsuren te rijden. Ook het bekende carpoolsysteem, waarbij collega’s meeliften naar het werk, scheelt enorm. Ook het bouwjaar van de auto maakt nog een verschil. Vaak is het zo dat oudere wagens meer vervuilen dan jonge auto’s. Maar als je per se met de auto wilt, is elektrisch rijden nog de beste optie. Met elektriciteit die uit zonne-energie is gewonnen. Klinkt als toekomstmuziek? Mensen van de Technische Universiteit Eindhoven bouwen een gezinsauto op zonne-energie die mee moet doen aan de World Solar Challenge van 2013.

co2-uitstoot-vervoerm-2012_440x246Nederlanders gebruiken dagelijks vervoer vooral om naar het werk te gaan, te winkelen of recreatie. Het meest populaire middel is de auto (77 procent). De trein en fiets volgen met grote afstand, respectievelijk acht en zeven procent. En toch is de trein na lopen en fietsen het minst vervuilende vervoersmiddel, qua CO2-uitstoot. Het plaatje hiernaast van milieucentraal.nl laat zien wat het meest vervuilt per kilometer.