Erasmus-studenten ontwikkelen CO2-besparings app

Transport kan veel CO2 besparen als het vervoer over het water in plaats van over de weg plaatsvindt. Een website van de Erasmus Universiteit in Rotterdam toont aan hoeveel ermee te besparen is. Studenten Niels Hendrikse en Joran van Heyningen maakten de website voor transportbedrijf Van Uden. Professor Rommert Dekker zegt: “Het is een uniek hulpmiddel voor de besparing van CO2 bij transport.”

mzl.felxcmsa.320x480-75Vervoer via binnenvaart is vooral interessant voor korte afstanden. “Een boot is langzamer dan de weg of een trein. Als het gaat om een aantal uur verschil is dit vaak niet erg”, zegt Dekker. “In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld Den Haag, is de binnenvaart niet interessant. De boot zou dan een te lange omweg moeten maken. Dat geeft de website ook aan.” In principe focussen de studenten zich op het distributiecentrum van Van Uden bij Alphen aan de Rijn, maar het systeem is bruikbaar in het hele land. De tool bepaalt hoeveel kilometers het vervoer over de weg zou zijn en hoe ver de dichtstbijzijnde terminal is. Meteen krijg je te zien hoeveel CO2 hiermee wordt bespaard.

Woordvoerder Ciska Koole van Van Uden zegt: “Wij kwamen op het idee om deze tool te laten ontwikkelen om de binnenvaart te stimuleren.” Momenteel gaan  volle schepen van Van Uden naar de Maastvlakte, nu komen er steeds lege terug. In de toekomst zouden de schepen gevuld kunnen worden door andere bedrijven.

Tags: , , , , , ,

Reacties zijn gesloten.