Elektrisch rijden vooral zakelijk gezien interessant

Het leek zo’n mooie toekomstdroom, de hele wereld die rond zou rijden in elektrische auto’s. Geen lawaai meer op straat, geen stinkende uitlaatgassen en milieuvervuiling en geen gestress meer over alsmaar stijgende benzineprijzen. Maar helaas heeft de elektrische auto nog lang niet de populariteit waar we op hoopten. Met name particulieren zijn huiverig om te kiezen voor deze milieuvriendelijke manier van vervoer. In het zakelijke leven blijkt de elektrische auto echter wel populair bij het leasen van een auto.

Particuliere nadelen elektrisch rijden
Er zijn verschillende redenen te vinden waarom de gewone consument maar moeizaam in de elektrische auto stapt. Allereerst is daar de oplaadduur, die in veel gevallen toch zo’n zes tot acht uur duurt, al heeft de ANWB onlangs enkele ‘snellaadpunten’ geopend waar dit in twintig minuten kan. Daarnaast schikt de beperkte actieradius veel mensen af. Deze is bij voorspelbaar woon-werkverkeer niet zo’n probleem, maar levert bij vakanties of een dagje naar het strand soms toch wel degelijk problemen op. Er wordt in de industrie gewerkt aan deze tekortkomingen maar op korte termijn hoeven hierin nog geen baanbrekende resultaten te worden verwachten.

Elektrisch rijden voor de zaak wel interessant
Onder zakelijke rijders blijken elektrische auto’s echter een stuk geliefder. Zo is de aanschaf van een dergelijke auto voor een groot gedeelte aftrekbaar van de belasting omdat deze gezien wordt als een milieuvriendelijke investering. Ook het privégebruik van een zakelijke elektrische auto is aantrekkelijk, want deze is voorlopig nog vrijgesteld van bijtelling. Voor bedrijven waar veel medewerkers op de weg zijn daarnaast natuurlijk ook de lagere brandstofkosten een welkom voordeel.

Wil de overheid het gebruik van elektrische auto’s onder particulieren stimuleren, dan zal men toch echt moeten investeren in meer en snellere oplaadpunten. Ook extra belastingvoordeel zal het voor de consument makkelijker maken om voor dit groene alternatief te kiezen.

Tags: , ,

Reacties zijn gesloten.