Elektrisch opladen met het smart grid in Zaanstad

In Zaanstad is sinds kort een smart grid geïnstalleerd. Dit slimme netwerk zorgt dat gemeentelijke zonnepanelen gecombineerd worden met het elektrisch voertuigenpark en een nieuw energiecontract. Op 1 maart trad het grid in werking.

G7_Inverdan_ZaandamDe gemeente Zaanstad wil met het smart grid duurzame energie, die van zonnepanelen komt, beter laten aansluiten op de vraag van de gemeentelijke elektrische auto’s. De gemeente zegt dat vraag en aanbod te voorspellen is. Zo wordt de weersverwachting gebruikt om te zien hoeveel de zonnepanelen ongeveer op gaan brengen, terwijl het reserveringssysteem voor elektrische auto’s inzicht geeft in de energievraag

Met de energieleverancier heeft de gemeente een nieuw energiecontract gesloten, waardoor de kosten dalen bij een hoog aanbod van energie in de markt. Met name tijdens de goedkope perioden wil Zaanstad eigen elektrische auto’s laden om zo optimaal gebruik te maken van de contractvoorwaarden.

Naar eigen zeggen is Zaanstad de eerste gemeente van Nederland met een smart grid. Het project is nog in testfase, maar uiteindelijk wordt er gedacht aan uitbreiding met bedrijven en woningen.

Tags: , , , ,

Reacties zijn gesloten.