Duurzaam

Tips om duurzaam te reizen

Duurzaam reizen is minder lastig dan het misschien lijkt. Iedereen kan bijdrage aan een gezondere leefomgeving en tóch op tijd op zijn werk komen. Enkele tips voor de reiziger:

gezondGa fietsen!

Een inkoppertje, maar fietsen is de meest groene manier om van A naar B te komen. Vooral in de stad ben je overal even snel als met de auto. Het scheelt je nog parkeertickets ook. In grote steden zijn punten waar je gebruik kunt maken van zogenaamde ov-fietsen en vaak gratis fietsenstallingen.

Rijd elektrisch!

Geen benzineverbruik, maar elektriciteit. Een milieuvriendelijkere vorm van vervoer. Dit kan zowel een auto als een scooter of fiets zijn. Minder herrie en minder vervuiling, alleen regelmatig opladen bij één van de oplaadpunten in Nederland.

Pak de trein!

Het openbaar vervoer stoot veel minder vuiligheid uit dan een auto. Daar bij sluiten bus, trein, tram en metro doorgaans goed op elkaar aan, zodat je niet veel meer tijd kwijt bent dan anders.

Deel een auto!

004-CarpoolenAls je dan toch met een auto wilt rijden, is het een optie om te delen. Je hebt dan geen auto in bezit, maar je kunt gebruik maken van verschillende auto’s op het moment dat je er één nodig hebt. Er zijn verschillende organisaties waar je je aan kunt melden. Daarna is het even aanmelden en auto’s reserveren die op vaste locaties staan. Je rijdt zo dus vaak in verschillende auto’s, en meestal degene die het dichtste bij staat. Betalen gaat per uur en kilometer. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon met vrienden en familie delen.

Ga carpoolen!

Een klassieker die nog steeds werkt. Carpoolen. Samen rijden met gedeelde kosten, spaart het milieu en je hebt iemand om mee te praten.

Rijd zuinig!

zuheros_man_horesridingAls bovenstaande tips tóch niets voor jou zijn, en je tóch de auto pakt, doe het dan zo zuinig mogelijk. Wat inhoudt dat de banden op de juiste spanning staan, dat je bij lage snelheid hoger schakelt en het gas op tijd los laat als je remt. Het milieu is er bij gebaat, maar jij zelf ook. Je spaart brandstof en het scheelt slijtage. Dit wordt ook wel het nieuwe rijden genoemd.